Nigeriabrev på dejtingsajter

Ett otyg som som sajter med gratis dejting råkar ut för är sk. Nigeriabrev. Eftersom sajterna erbjuder gratis medlemskap så är det ett billigt sätt, ialla fall om man har tid, att komma åt aktiva användare på Internet. 

Om du dejtar på en svensk dejtingsajt och får ett meddelande på engelska så bör du vara uppmärksam, speciellt om du blir lovad kanske så mycket som 25% i förtjänst på en stor summa pengar. Och detta helt riskfritt.

Svara aldrig på dessa brev! Radera det!

Vad är ett Nigeriabrev och vad syftar dom till?

”Nigeriabrev är en del av den internationella organiserade brottsligheten. Syftet är att lura folk på pengar. Brevet ska väcka sympatier för personen som har skickat brevet. Avsändaren har det svårt i sitt land och behöver ekonomisk hjälp.”

Källa: Polisen

Namnet Nigeriabrev kommer från det att ursprunget på dessa brev ofta har spårats till Nigeria, Sydafrika, Zaire, Kongo, Elfenbenskusten, Tanzania, Togo och Sierra Leone.

Andra varianter att se upp med

Naturligtvis finns det varianter av dessa brev och där syftet kanske inte direkt är att lura dig till mer än att komma åt din e-post så den kan användas för SPAM(skräppost).

Det klassiska exemplet är återigen ett meddelande på engelska där avsändaren säger att hon,för det är nästan alltid en hon, vill ha kontakt med dig. Hon ber dig att mejla henne utanför dejtingsajten med din vanliga mejl.

Syftet härär förstås bara att få tag på aktiva e-postadresser som sedan kan användas till exempel SPAM.

Hur undviker du dessa lurendejare?

Är du medlem på en gratis dejtingsajt så får du tyvärr leva med problemet. Det enda du kan göra är att inte svara på dessa meddelanden och radera dom vartefter dom dyker upp. Alternativet är att bli medlem på en betalsajt.