Lägg band på nerverna

Att träffas på riktigt för första gången är nervkittlande för många. Många går och gruvar sig i dagar kanske veckor för vad man ska prata om på den första dejten. Det är ju viktigt att man inte bara pladdrar på för att man är nervös. Man vill heller inte förbli tyst som en mus. Men om man förberett sig lite med olika samtalsämnen och en enkel samtalsteknik så slipper man stå där på dejten och fundera på vad man ska säga eller inte säga.

Ställ frågor!

Ställ frågor istället för att berätta om dig själv. Det är väldigt lätt att prata om sig själv, prata om sina vänner, sitt jobb och sina intressen. Skärskilt om ens dejt råkat få tunghäfta. Men försök att ställa öppna frågor, frågor som din dejt inte kan svara ja eller nej på. Det är ett väldigt enkelt sätt att undvika att man hamnar i en förhörssituation. Man vill ju inte att samtalet ska bli ett korförhör. Fråga din dejt om olika saker. Låt din dejt berätta om t.ex. sitt jobb, sina vänner och intressen osv. Lyssna på svaren och ställ också följdfrågor. Visa att du är genuint intresserad. När du väl hittat sådant som ni har gemensamt kan du knyta an med några egna erfarenheter. Att hitta gemensamma saker är ett bra sätt att bygga upp en vi-känsla, en känsla av samhörighet. Och det är ju precis det man vill.

Var positiv

Försök att hålla dig positiv Naturligtvis ska du vara ärlig och säga din mening men gräv inte ner dig i olika problem. Ingen vill lyssna på en gnällspik med en massa elände en hel kväll. Spara dina problem till senare eller ta upp dom med dina vänner istället.