första dejten bokad bild
Foto: Istockphoto.com
Cecilia Lim

Första dejten

Att gå på första dejten kan vara väldigt nevöst och pirrigt. Med rätt förberedelser kan du känna dig trygg och få den värsta nervositeten att släppa. Om du är väldigt nervös, så försök att se det hela som en rolig grej. Hela din framtid hänger inte på just den här dejten. Här är några av våra bästa råd för en bra och säker dejt.

Ha inte några förväntningar.

Även om du fått bilder och pratat med personen i fråga i telefon kan verkligenheten bli en överraskning. Även om den du pratat med inte ljugit eller medvetet förvrängt sanningen har dom säkert inte tagit upp sina sämsta egenskaper. Så ha inga förväntningar, på så sätt blir även små positiva saker just positiva.

Tänk på din egen säkerhet.

Tyvärr läser man då och då i tidningar om tråkigheter som folk råkat ut för när dom träffat okända människor från nätet. Med sunt förnuft behöver du dock inte vara speciellt orolig. Träffas inte för snabbt, ta lite tid på dig. Om din dejt är intresserad lär han eller hon inte ge upp bara för att du tar det lite lugnt.

Prata i telefon innan första dejten.

Att prata på telefon är ett bra sätt att känna av en person.Se till att du fått ett hemtelefonnummer som verkligen fungerar. Provring! Berätta att du ska på dejt. Innan ni träffas första gången gör du klokt i att berätta för någon att du ska på dejt. Lämna gärna telefonnummer till dejten och berätta när du tänker vara hemma igen. Om du inte vill berätta för någon att du ska på dejt, lämna telefonnummret hemma på köksbordet så att det finns några spår efter dig.

Träffas alltid på en offentlig plats.

Bjud inte hem din dejt! Även om det inte verkar som det ska bli några problem vet man ju aldrig. Det är lättare att ”komma loss” på stan om det skulle bli en obehaglig överraskning. Känns allt bra under dejten kan ni alltid avsluta dejten hemma över en ”kopp te” som det brukar heta.

Ha en reservplan

Även om ni tillsammans har kommit överens om en dejtingaktivitet kan det vara bra att fundera ut lite reservplaner. Vad gör ni om museet som ni tänkt gå på har stängt etc. Det kan också vara bra att fundera på lite samtalsämnen så slipper man vara orolig för att inte ha något att prata om.

Lycka till!

Och du! Glöm inte att ta med kondomer om det skulle hetta till redan vid första dejten!